Foto: AFP
Foto: AFP

"Polubradi" bubnjar, ekonomista i skakač uvis: Rekli mu da će završiti karijeru, a on uzeo zlato u Tokiju

Vreme čitanja: 3min | pon. 02.08.21. | 10:17

Veliki je ljubitelj košarke i, uz Mutaza Baršima, najbolji je u skoku uvis na Olimpijskim igrama

Jedan od zanimljivijih događaja na Olimpijskim igrama dogodio se u skoku uvis. Dodeljena su dva zlata. I to posle dogovora među takmičarima. U finalu su se našli Italijan Đanmarko Tamberi i Mutaz Esa Baršim iz Katara. Mogli su da se nadmeću za zlato ili da prihvate podelu zlatne medalje.

Dogovorili su se za ovo drugo. Usledilo je ogromno radovanje Italijana koji je prvi predložio da se sa svojim rivalom, ali i dobrim prijateljem, dogovori o podeli zlatne medalje.

Izabrane vesti

Mnogima je bilo simpatično kako se Tamberi zdušno radovao osvojenoj medalji (skokom od 2,37m). Naravno da se svi raduju zlatu, ali Tamberi je to učinio prilično emotivno. A sve je to jasnije kada se zna da je u karijeri i životu prošao kroz pravu dramu.

Naime, Tamberi je doživeo jeziv peh samo par sedmica pred učešće na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine. Povredio je skočni zglob desne noge i nije mogao da se takmiči u Brazilu. Štaviše, rečeno mu je da možda više neće ni moći da se bavi sportom. Jasno je koliko je zglob važan za skok uvis.

Od tog momenta je Tamberi zacrtao kao svoj sledeći cilj - Tokio. I sačuvao je do danas gips u kom mu je bila zavijena noga.

Put do Tokija 2020”, piše na gipsu koji se našao na atletskoj stazi u glavnom gradu Japana.

Posle osvojenog zlata išao je po okolo i ponosno pokazivao gips. Bilo je suza, emocija… Možemo samo da zamislimo kako se osećao.

Čekao je pet godina. Pet dugih godina.

 


Tamberi je čak i mnogim Italijanima nedovoljno poznat. Radi se o momku koji je rođen u Civitanovi Marke i veliki je ljubitelj košarke. Često je posle dobrih skokova znao to da proslavi imitirajući košarkaški šut.

Atletika je krenula da ga interesuje tek sa 17 godina i to zato što se njegov otac Marko bavio kraljicom sportova, čak je bio finalista Igara 1980. godine.

Profilisao se Tamberi kao dobar zabavljač među atletičarima. Išao je i do momenta da se pojavljivao na takmičenjima sa obijanom desnom stranom lica, dok je na levoj imao lepo uređenu bradu. Zato je zaradio nadimak "Half-beard”, nešto što bi moglo da se kod nas kaže kao “Polubradi”.

Jednom prilikom je čak objasnio da brije samo jedan deo lica kako bi zabavio navijače.

"To je postao moj trejdmark. Volim da budem na sceni i da zabavljam ljude", rekao je Tamberi.

Ljubav prema sceni i bini potiče iz činjenice da je bio bubnjar u grupi "Tamna melodija" u kojoj je svirao klasične rok-pesme sedamdesetih, a pored toga gajio je ljubav prema ekonomiji koju studira.

Generalno se smatra sportistom koga mnogi vole baš zbog druželjubivog i emotivnog karaktera.

Mutaz Baršim je najbolji skakač uvis na svetu, u to nema sumnje. A za mene je ovo ostvarenje sna”, rekao je Tamberi posle svega što se dogodilo.


Na kraju, treba reći da je i Mutaz, takmičar iz Katara, takođe imao tešku povredu Ahilove tetive u karijeri, tako da osim prijateljstva i zlatne medalje, dele i sličnu tešku sportsku priču.

Ali priču sa uspešnim krajem.


tagovi

Đanmarko Tamberi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara